Recepti za kafu iz Beča i okoline

Aroma, boja, raznolikost: to su obeležja tradicionalnih recepata za kafu koji postoje stotinama godina. Mnoge od ovih vrsta kafa nazvane su po poznatim književnicima, kompozitorima i aristokratima. Danas su jednako ukusni kao i dana kada su stvoreni.

"The Brauner"

Small/large

"The Verlängerter" (Café Americano)

Small/large

"The Melange" (Viennese Melange)

Small/large

"The Kaffee verkehrt" (Latte Macchiato)

Small/large

"The Franziskaner" (Franciscan Monk)

Small/large

"The Mozart Café"

Small/large

"Maria Theresia"

Small/large

Recepti za kafu koje morate probati

Baza svih recepata:

Espresso

  • coffee-beans 7-10 grama sveže mlevene kafe
  • weight Jačina pritiska tampera 15-20 kg
  • time-clock 20-30 sekundi ekstrakcije treba proizvesti 30 ml kafe (uključujući kremu)
product image

Poslužite ga u maloj, suženoj šoljici, uz zlatnu, pomalo mermernu kremu.

"Schwarzer"

Mali ili veliki “Schwarzer” jedan je ili dupli espresso. Napravljen je od 7/14 grama kafe i 3/6 cl vode. Vreme pripreme je 20-30 sekundi.

"Brauner"

Mali ili veliki “Brauner” je jedan ili dupli espresso koji se poslužuje sa malo mleka sa strane, što vam omogućuje da espresso prilagodite svom ukusu.

Verlängerter (Café Americano)

Espresso poslužen u velikoj šoljici sa vrućom vodom koja se dodaje kafi ili u maloj posudi sa strane. Može se poslužiti sa mlekom ili bez njega.

Melange (Viennese Melange)

Ovo je tipični specijalitet bečkih kafea. Sastoji se od kratkog espressa koji se poslužuje u velikoj šoljici preliven mlečnom penom.

Kaffee verkehrt (Latte Macchiato)

"Verkehrt" znači naopako i to zato što ovaj glatki napitak ima više mleka nego kafe. U visoku čašu ulijte 1/3 vrućeg mleka i 1/3 mlečne pene i dodajte jednu šoljicu espressa.

Franziskaner (Franciscan Monk)

Slično "Melangeu", osim šlaga, koji zamenjuje mlečnu penu. Poslužite jedan espresso sa toplim mlekom i šlagom u velikoj šoljici kafe (1/3 kafe, 1/3 mleka, 1/3 šlaga).

Mozart Café

Nazvano po kompozitoru svetske klase, ovo je piće dupli espresso, služi se uz šlag, zajedno sa 2 cl rakije od sherryja sa strane.

Maria Theresia

Klasična poslastica u bečkim kafeima. Ovaj specijalitet od kafe nosi ime habsburškog monarha. Osnova je Verlängerter s narandžastim notama koje dolaze od likera od narandže u kombinaciji sa šećerom. Prelijte šlagom i pospite koricom narandže.

Wiener Eiskaffee (Bečki Ice-caffe)

Napravljen od 2 kuglice sladoleda od vanile, hladnog mleka i 2 espressa. Sladoled preliti hladnim mlekom i  sa 2 espressa. Poslužite sa slamkom i dugom kašičicom.

 

Može se pripremiti i s Julius Meinl Cold Brew napitkom. 2 kuglice sladoleda od vanile prelijte s 150 ml Cold Brew napitka i poslužite s šlagom.