Recepti za kavu iz Beča i šire

Aroma, boja, raznolikost: to su obilježja tradicionalnih recepata za kavu koja postoje stotinama godina. Mnoge od ovih vrsta kave nazvane su po poznatim književnicima, skladateljima i aristokratima. Danas su ukusni kao i onoga dana kada su stvoreni.

Recepti za kavu vrijedni isprobavanja

Baza svih recepata:

Espresso

  • coffee-beans 7-10 grama svježe mljevene kave
  • weight Jačina pritiska tampera 15-20 kg
  • time-clock 20-30 sekundi ekstrakcije treba proizvesti 30 ml kave (uključujući kremu)
product image

Poslužite ga u maloj, suženoj šalici, uz zlatnu, pomalo mramoriranu kremu.

"Schwarzer"

Mali ili veliki “Schwarzer” jedan je ili dupli espresso. Napravljen je od 7/14 grama kave i 3/6 cl vode. Vrijeme pripreme je 20-30 sekundi.

"Brauner"

Mali ili veliki “Brauner” je jedan ili dupli espresso koji se poslužuje s malo mlijeka sa strane, što vam omogućuje da espresso prilagodite svom ukusu.

Verlängerter (Café Americano)

Espresso poslužen u velikoj šalici s vrućom vodom koja se dodaje kavi ili u maloj posudi sa strane. Može se poslužiti s mlijekom ili bez njega.

Melange (Viennese Melange)

Ovo je tipični specijalitet bečke kavane. Sastoji se od kratkog espressa koji se poslužuje u velikoj šalici preliven mliječnom pjenom.

Kaffee verkehrt (Latte Macchiato)

"Verkehrt" znači naopako i to zato što ovaj glatki napitak ima više mlijeka nego kave. U visoku čašu ulijte 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 mliječne pjene i dodajte jednu šalicu espressa.

Franziskaner (Franciscan Monk)

Slično Melangeu, osim šlaga, koji zamjenjuje mliječnu pjenu. Poslužite jedan espresso s toplim mlijekom i šlagom u velikoj šalici kave (1/3 kave, 1/3 mlijeka, 1/3 šlaga).

Mozart Café

Nazvano po skladatelju svjetske klase, ovo je piće dupli espresso, služi se uz šlag, zajedno sa 2 cl rakije od sherryja sa strane.

Maria Theresia

Klasična poslastica u bečkim kavanama. Ovaj specijalitet od kave nosi ime habsburškog monarha. Osnova je Verlängerter s narančastim notama koje dolaze od likera od naranče u kombinaciji sa šećerom. Prelijte šlagom i pospite koricom naranče.

Wiener Eiskaffee (Bečki Ice-caffe)

Napravljen od 2 kuglice sladoleda od vanilije, hladnog mlijeka i 2 espressa. Sladoled preliti hladnim mlijekom i  s 2 espressa. Poslužite sa slamkom i dugom žlicom.

 

Može se pripremiti i s Julius Meinl Cold Brew napitkom. 2 kuglice sladoleda od vanilije prelijte s 150 ml Cold Brew napitka i poslužite s tučenim vrhnjem.