Generalno

Coffee Štreberi 101: 5 načina pripreme kafe koje svaki coffee štreber mora da savlada

Kada neko naruči “šoljicu kafe” da li u glavi imate gomilu dodatnih pitanja? Svetlo ili tamno pržena kafa? Moka, French Press ili Espresso?

Da, razumemo se… Ova druga u nizu objava Coffee Štreberi stvorena je baš za vas.

 

Toliko ste duboko u priči o kafi da čim neko pomene “šoljicu kafe” vama se javi milion pitanja. A kakva će kafa biti u velikoj meri zavisi od samog načina pripreme.

 

Ovde smo ukratko opisali 5 najpopularnijih načina pripreme kafe:

 

 

1. Moka pot

Moka pot metoda pripreme je blaža verzija espresso metode. Blaža za kafu, naravno.

 

Kao i kod aparata za espresso, ovde pritisak pare potiskuje vodu kroz vašu savršeno mlevenu kafu, ali pod znatno nižim pritiskom. Međutim, to ne znači da su ukusi blaži. Naprotiv, moka pot kafa je veoma smelog ukusa. Možda nedostaje krema sa kojom dolazi espresso, ali to je odlična alternativa kada žudite za jakom kafom, a ne možete da se dočepate velikog, skupog aparata za espresso.

 

Naši saveti za pripremu kafe moka pot metodom:

 • napunite svoj moka lonac toplom vodom umesto hladnom 
 • sklonite moka lonac sa vatre kada je kuvanje skoro gotovo (kad čujete onaj prelepi zvuk kafe koja nadolazi)
 • poslužite u šoljici čim je kafa skuvana, kako ne bi zagorela u moka loncu

 

 

2. French Press

French Press je veličanstven izum kada se uzme u obzir njegova jednostavnost – staklena čaša sa klipom/filterom u sebi koji odvaja mlevenu kafu od vode dok se polako gura nadole.  Takođe je i  lepo za gledati, jel da?

 

Kao što ste možda pretpostavili, radi se o francuskom izumu iz 1800-ih.

 

Priprema je jednostavna kao što i izgleda (ako pravilno sameljete kafu) - mlevenu kafu prelijte vrućom vodom i ostavite da stoji 3 do 5 minuta, a zatim pustite da uranjanje filtera počne (ali idite polako, vršeći stabilan pritisak na klip sa filterom prema dole).

 

Ovo je jedan slojevit način kuvanja. Malim podešavanjima možete dobiti veoma različite ukuse, a tajna je u mlevenju kafe. Pobrinite se da imate umereno grubo mlevenu kafu jer će vrlo grubo mlevena kafa zapušiti vaš filter, a fino mlevena kafa završiće u vašem napitku jer će kafa proći kroz filter. Te podmukle male mrvice kafe!

 

Naš savet za pripremu French Press kafe:

 • upotrebite grubo mlevenu kafu
 • natapajte između 3 do 5 minuta
 • poslužite odmah nakon što se natapanje završi

   

   

3. V60 metoda (prelivanje)

Metoda pripreme kafe V60 može izgledati kao naučni projekat, međutim ne smete dozvoliti da vas ovaj naizgled nezgodan način uplaši.

U pitanju je klasičan metod pripreme koji – ukoliko se ispravno uradi - daje kafu nežnog ukusa izuzetno prijatnu za vaše nepce.


Ovaj metod uključuje posebnu V60 posudu za prelivanje tzv. "V60 driper", u obliku latiničnog slova V, sa uglovima od 60 stepeni zbog čega je i dobila ovaj naziv, filter i staklenu posudu / dekatner.

 

Prvo sameljite i izmerite svoju kafu. Uvek je preporučljivo koristiti vagu za sve metode pripreme kafe sa ovog spiska, ali kod V60 ona će posebno biti vaš najbolji prijatelj. Zahvalićete sebi na preciznosti kada otkrijete svu lepotu i čar konačnog rezultata.

 

Stavite papirnati filter na vrh V60 i dodajte kafu, samlevenu do savršenstva  ( preporučujemo da navlažite papir, filter i stakleni sud / dekanter pre dodavanja kafe ). Zatim kružnim pokretom sipajte  izmerenu količinu vode preko kafe, sačekajte dok kroz filter ne prođe sva tečnost pa zavrtite dekanter i uživajte u prvom gutljaju.

 

Priprema kafe uz V60 je postupak koji zahteva strpljenje i preciznost da biste uspeli. Morate dobro izmeriti količinu vode i kafe koju u više navrata dodajete tokom celog procesa i morate dopustiti kafi da se slegne između dolivanja vode.

 

Međutim, na kraju ćete biti nagrađeni kafom sa prekrasno kompleksnim ukusima.

 

Naš savet za pripremu kafe V60 metodom:

 • odlučite se za svetlo prženu kafu
 • veličina mlevenja kafe trebala bi da se  prilagodi veličini zrna smeđeg šećera
 • budite strpljivi - dodajte malo vode i pričekajte 30-40 sekundi; dodajte ostatak vode i pričekajte još 50 sekundi. Doći će do tzv. "cvetanja" kafe i ono treba da traje najduže do 1 minuta i 30 sekundi
 • nakon što "cvetanje" završi, zavrtite svoj V60 u smeru istok-zapad / desno-levo, a zatim sever-jug / gore-dole. Učinite to tri puta. To će stvoriti ravnomernu i ravnu strukturu kafe na vrhu.
 • Imajte na umu: svaki gram kafe će upiti 2 grama vode. Budite vrlo precizni sa dozama.

   

   

 

4.  Espresso

Ovo je najčešći način pripreme kafe u caffe barovima, međutim, retki se upuštaju u ovaj način pripreme kafe kod kuće jer za to treba profesionalni, veliki i skupi espresso aparat.

 

Vruća voda pod visokim  pritiskom prolazi kroz sloj kompaktne fino mlevene kafe u porta-filteru. Na taj način dobijate kratku intenzivnu koncentrovanu kafu, punog tela i ukusa.

 

Naš savet u pripremi espresso kafe:

 • podesite mlin na fino mlevenje
 • ravnomerno rasporedite mlevenu kafu u portafilter i dobro tampirajte
 • ekstrakcija bi trebala trajati između 20 i 30 sekundi
 • preporučeni odnos je 1:2 (odnos mlevene kafe u odnosu na dobijeni napitak, npr. od 8gr mlevene kafe dobijemo 16gr napitka)

   

   

 

5. Aeropress

Ovaj način pripreme kafe pojavio se tek 2005. kada je Alan Adler, profesor sa Stanforda, smislio uređaj za pripremu kafe - Aeropress.

 

Adler, zaljubljenik u kafu, hteo je pronaći način za pripremu kafe sa odličnom aromom, bez kiselosti i gorčine - i tako je nastao Aeropress. Od tada, takmičenja u Aeropressu postala su apsolutni hit, a ovaj način pripreme kafe postao je kultni favorit. Možda je razlog to što je Aeropress jedan od najdelikatnijih načina pripreme kafe!

 

Poznavaoci kafe širom sveta eksperimentišu sa različitim temperaturama, nivoom mlevenja kafe i različitim metodama za pripremu savršenog Aeropress napitka.

 

Ne samo što ima zanimljivu priču o poreklu, Aeropress nudi vrhunsku kafu niske kiselosti.

 

Stavite mlevenu kafu u Aeropress sa vrućom vodom, a zatim klipom gurnite zarobljeni vazduh prema dole u komoru za pripremu kafe. Pritisak vazduha gura vodu kroz kafu i papirni filter u vašu šoljicu.


Lepota ovog malog uređaja je u tome što mu je potrebno vrlo malo čišćenja i relativno je jednostavan za upotrebu. I uz to priprema savršenu kafu!

 

Naš savet u pripremi Aeropress kafe:

 • koristite obrnutu metodu - okrenite Aeropress naopako i uronite talog kafe u vodu na duže vreme
 • idealno vreme pripreme treba biti između 2 i 3 minuta
 • isprobajte alternativni način pripreme - pripremite kafu Aeropress i dodajte joj vruću vodu

 

Saznajte koja je idealna finoća mlevenja kafe

Kao što je gore spomenuto, nivo mlevenja kafe utiče na ukus i trebali biste ga prilagoditi željenom načinu pripreme kafe. Napravili smo ovu infografiku kako bismo vam olakšali izbor idealnog nivoa mlevenja kafe  u odnosu na željeni način pripreme vašeg omiljenog napitka.

 

 

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

Coffee Štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

08.10.2021

Predstavljamo vam prvi članak iz naše serije objava „Coffee Štreberi 101“, u kojima ćemo iz svih mogućih uglova sagledati bitne stvari o nauci i umetnosti kafe.