General

Calendarul de cafea sustenabil. Ediția de Crăciun: 24 de sfaturi pentru un ritual la cafea mai prietenos cu natura

Toată lumea iubește un calendar advent, nu-i așa? Anul acesta ne-am gândit să facem ceva puțin diferit – renunțăm la ciocolata oferită în fiecare zi rămasă până la sosirea Crăciunului și în schimb îți propunem 24 de sfaturi simple, dar care pot avea un impact major, pentru ca ritualul zilnic la cafea să devină mai sustenabil.

Între timp, ne ținem promisiunea pe care am făcut-o de Ziua Internațională a Cafelei anul acesta, de a face cafeaua pe care o servești mai sustenabilă. Bucură-te de moment, iar noi ne ocupăm de restul!


Suntem cu adevărat implicați în misiunea noastră de a face cafeaua mai bună nu doar pentru tine, ci și pentru generațiile viitoare.



1. Alege cu grijă cafeaua și ceaiul pe care le bei

Încearcă să afli mai multe informații despre cafeaua și ceaiul pe care le bei și prepară acasă cafea doar din boabe certificate Fairtrade și UTZ și care provine din surse responsabile (cum e și cafeaua Julius Meinl).

 

2. Capsule 100% biodegradabile

Alege capsule de cafea 100% biodegradabile (coincidență sau nu, Julius Meinl a lansat o gamă de acest fel chiar anul acesta). Mai mult, noua linie este 100% compostabilă acasă.





3. Ambalaj sustenabil

Acordă atenție ambalajului în care este vândută cafeaua. Un ambalaj pentru cafea 100% sustenabil nu este ușor de obținut, și asta pentru că boabele de cafea sunt pretențioase când vine vorba despre depozitare.  


Cu toate acestea, poți opta pentru branduri care încearcă să ofere ambalaje mai sustenabile pentru produsele lor (Julius Meinl a fost pionier în ambalarea sustenabilă a sortimentelor de ceai și este în curs de dezvoltare a unor ambalaje mai sustenabile pentru produsele de cafea – urmărește această pagină pentru mai multe noutăți).

 

4. Calitate vs. Cantitate

Adoptă mantra – calitate vs. cantitate – când vine vorba de consumul propriu de cafea.

 

5. Alege opțiunile pe bază de plante

Redu sau înlocuiește consumul de lactate cu alternativele delicioase pe bază de plante, disponibile în piață.


6. Prepară-ți singur cafeaua

Începe să îți prepari singur cafeaua, folosind metode de preparare manuală. Vei reduce astfel consumul de electricitate. Fiecare mic gest contează!

 

7. Folosește filtre reutilizabile

Cumpără un filtru reutilizabil pentru metoda ta preferată de preparare a cafelei acasă. Există o mulțime de variante disponibile care te vor face să uiți de filtrele de hârtie. 


8. Porționează cafeaua

Râșnește doar cantitatea de cafea de care ai nevoie pentru fiecare ceașcă de cafea. Un set bun de cântare de cafea te va ajuta.





9. Închide aparatul de cafea

Încălzește doar câtă apă ai nevoie pentru ceașca ta de cafea sau de ceai și fă acest lucru chiar înainte să servești băutura ta preferată. Prin urmare, dacă folosești un espressor acasă, nu îl porni decât când ai nevoie să îți prepari o cafea.

 

10. Încearcă varianta de preparare la rece în zilele calde de vară

Fă un pas în plus și îmbrățișează minunata metodă de preparare la rece în zilele calde de vară. Nu va fi nevoie nici măcar să încălzești apă, dar cu siguranță te vei îndrăgosti de această metodă.

 

11. Grijă în procesul de preparare

Prepară cafeaua cu grijă: redu excesul de apă și de cafea pe care le folosești.

 

12. Cumpără la mâna a doua

Cumpără accesorii pentru prepararea cafelei la mâna a doua. Vei găsi numeroase opțiuni în magazinele online, oricum nu este mereu necesar ca obiectele să fie noi. 





13. Verifică clasa energetică

Înainte să cumperi, verifica clasa energetică a aparatului de cafea pe care ai pus ochii.

 

14. Repară & reciclează

La un moment dat se pare că am uitat faptul că nu orice lucru necesită înlocuire când nu mai funcționează, putem de asemenea să reparăm. Sperăm să nu treci niciodată prin așa ceva, dar dacă aparatul tău de cafea nu mai funcționează, explorează opțiuni de reparare.


Iar când vine momentul să renunți la aparatul tău de cafea, verifică opțiunile de reciclare din zona ta.

 

15Curăță aparatul de cafea

Menține aparatul de cafea curat și asigură-te că funcția de încălzire rămâne funcțională și nu consumă energie suplimentară.

 

16. Folosește produse de curățare ecologice

Poate că acest sfat nu are legătură directă cu cafeaua, dar contează cum faci curățenie după ce ți-ai făcut cafea – folosește doar produse de curățare ecologice.





17. Refolosește și compostează

Reutilizează și compostează zațul de cafea. Acest zaț, pe care ești gata să îl arunci, este un fertilizator excelent, iar unii oameni chiar îl folosesc pentru a aromatiza carnea! Poți începe să cauți și alte metode prin care poți folosi zațul de cafea și să îi oferi o nouă viață.

 

18. Un tratament de 5 stele pentru cafea

Așa cum am menționat, cafeaua este foarte pretențioasă când vine vorba de depozitare. Îți recomandăm să îi oferi o experiență de 5 stele pentru a evita risipa. Asta înseamnă că ar trebui să o depozitezi într-un recipient etanș și întunecat, până când e timpul să strălucească din nou.

 

19Poți contribui și tu la schimbare

Poate că nu poți decide care sunt practicile de sustenabilitate de la cafeneaua pe care o frecventezi mereu, însă ai putea să le influențezi. Încearcă să ghidezi personalul în direcția acestor sfaturi pentru a crește gradul de sustenabilitate a oricărei cafenele.

 

20. Cere sfatul unui barista

Cere sfatul unui barista pentru a te asigura că folosești doar boabe obținute în mod responsabil, cum sunt boabele de cafea Julius Meinl.





21. Găsește o cafenea care nu produce deșeuri

Caută cafenele care nu produc deșeuri. Ele au început să apară și altele noi se deschid în fiecare zi.

 

22. Paharul to-go biodegradabil

Cumpără-ți o cană to-go pe care să o iubești și ia-o peste tot cu tine. Și dacă se întîmplă să te afli într-o cafenea care servește cafea Julius Meinl, dar ți-ai uitat cana to-go, nu te teme – am lansat paharul to-go biodegradabil.

 

23. Prietena ta, lingurița

Nu folosi recipiente de unică folosință la cafeneaua pe care o frecventezi (da, chiar și cele din lemn). Mergi pe varianta zero deșeuri: dacă ai nevoie să amesteci cafeaua, pur și simplu cere o linguriță.

 

24Fii avocatul schimbării

Devino un avocat al schimbării. Fie că povestești cu prietenii sau că îți comanzi cafeaua la cafeneaua preferată – împărtășește ce ai învățat despre cum să îți faci cafeaua mai sustenabilă.


Rămâi la curent cu cele mai noi sfaturi despre sustenabilitate aici, pe blogul Julius Meinl.



Vrei să afli mai multe detalii?

Citește mai multe despre ceai și cafea, metode de preparare și rețete populare pe bază de cafea și ceai.

Află mai multe

Partajare articol

V-ar putea interesa și