Julius Meinl

General

8 semne ca urmează sa fiți servit cu o cafea prost preparată

Zicala „Primele impresii contează” este atât de banală încât „miroase ca atunci când un barista arde laptele”. Cu toate acestea, cei care apreciază cafeaua de calitate ar trebui să o aplice cu seriozitate atunci când vizitează o cafenea pentru a determina cât de bună va fi cafeaua pe care urmează să o servească.

Am rugat o serie de barista să împărtășească sfaturi pe care le-ar da prietenilor lor atunci când vine vorba de a-și da seama dacă o cafenea în care tocmai au intrat va oferi o experiență plăcută. La ce semne trebuie să fii atent? Vorbim despre acele steamer-e cu aspect urât, cârpe murdare pe blat – genul acesta de lucruri.

Iată 8 semne asupra cărora echipa noastră de consultanți barista atrage atenția:

 

1. Hopper-ul de la râșniță ar trebui să arate curat și să nu fie prea plin

 

Dacă hopper-ul nu este curat, cafeaua ta va fi rea. Aceasta este o mantră după care ar trebui să trăiești atunci când îți alegi cafenelele preferate. Uleiurile și bacteriile vechi duc la o cafea râncedă, indiferent cât de priceput este barista care o prepară.

 

Un alt semn că o cafenea nu este atât de pasionată de prepararea cafelei este dacă vezi hopper-ul plin după-amiaza târziu sau seara. Pentru o cafea proaspătă și bună, este de dorit ca prin râșniță să circule constant o cantitate mică de boabe de cafea proaspete.

 

Cu cât boabele de cafea sunt expuse mai mult timp la lumină și la oxigen, cu atât mai puțină aromă va fi în cafeaua ta. Un barista instruit știe cu siguranță acest lucru și va gestiona în mod corespunzător boabele care trec prin hopper.

 

 

2. Ceștile de cafea trebuie așezate corect deasupra aparatului de cafea

 

Există o zonă încălzită în partea de sus a majorității aparatelor tradiționale, al cărui scop este de a menține ceștile calde. Ar trebui să verificați întotdeauna dacă ceștile de pe suport sunt așezate cu gura în jos sau în sus. Ar trebui să fie așezate cu gura în sus.

 

Deși poate părea că suntem pretențioși aici, acest lucru are sens când te gândești! Singurul motiv pentru care unii barista vă vor spune că au pus ceștile cu gura în jos este pentru a evita acumularea de praf în cupe. Cu toate acestea, dacă ceștile stau pe raftul de căldură suficient de mult pentru a acumula praf, atunci aceasta este o dovadă solidă că nu vând multe cafele și acesta nu este niciodată un semn bun.

 

 

3. Dacă vezi pe blat o cârpă murdară, găsește cea mai apropiată ieșire

 

Acest lucru este oarecum evident – dacă există o cârpă murdară la vedere care devine încet maro și pare că a stat într-un bazin de cafea măcinată, poți fi destul de sigur că în cafeneaua în care tocmai ai intrat există mari carențe la capitolul curățenie.

Prepararea cafelei de calitate necesită curățenie – aparatul trebuie să fie curat, portafiltrul, râșnița – toate acestea ar trebui să arate la fel de curate ca sala de chirurgie a unui spital. Ok, poate exagerăm, dar înțelegeți ideea.

 

A, și dacă o cârpă este întinsă și se usucă peste ceștile de cafea de pe raftul de încălzire al espressor-ului, ar trebui să te îndrepți foarte încet spre ieșire. Acele cești de cafea nu au nevoie sa fie învelite noaptea, iar acest lucru este foarte neigienic.

 

De asemenea, ar trebui să încercați să vă dați seama dacă folosesc o cârpă pentru a menține totul curat sau dacă au cârpe separate pentru a menține curate diferitele părți ale aparatului. Sunt necesare minim trei cârpe (adică o cârpă pentru țeava de abur, una pentru portafiltru, una pentru espressor).

 

4. Steamer-ul pentru lapte are un strat alb, uscat

Fiecare barista serios curăță bagheta de abur după ce a spumat fiecare cană cu lapte. În caz contrar, bagheta de abur se înfundă cu lapte uscat și, ei bine, nu credem că este nevoie să vă spunem că acest lucru este extrem de neigienic.

 

De asemenea, ar trebui să vă uitați să vedeți dacă barista spală pitcher-ul de fiecare dată când face spuma de lapte. Respumarea laptelui este o mare greșeală și duce la apariția laptelui ars în cafeaua ta.

 

Și, dacă vezi o lingură stând în pitcher, atunci strigă ca un nebun – „Au o lingură de masă în pitcher!” – de mai multe ori pentru a-i avertiza pe ceilalți clienți să fugă mâncând pământul  (ok, poate că nu e nevoie să fii atât de dramatic). Dacă spuma de lapte este preparată corect, atunci nu este nevoie de o lingură, prin urmare, o lingură înseamnă probabil că persoana care vă face cafeaua nu este un barista instruit.

 

 

5. Dacă spumarea laptelui sună ca un porc care guiță, sa-ți fie frică... foarte frică

Sunetul care iese atunci când barista-ul spumează laptele spune totul despre calitatea execuției.

 

Cu siguranță nu ar trebui să sune ca un porc chinuit sau un zgomot scăzut, ci mai degrabă ca un sunet „tsch, tsch, tsch”. Dacă emite acest sunet minunat, atunci aerul este încorporat în lapte într-un mod care garantează că se prepară un lapte mătăsos și neted.

 

 

6. Greșelile în meniu și neatenția personalului sunt un semn rău

O modalitate bună de a vă da seama dacă o cafenea vă va servi o cafea de care vă veți bucura este să fiți atenți la cât de multă grijă este acordată de către personal.

 

De exemplu, dacă observați greșeli în meniu (de exemplu, cea mai comună – expresso), sau meniul este o bucată de carton laminată care se onduleaza la margini, puteți concluziona cu siguranță că acest loc se ocupă mai mult de a face bani decât de a servi mâncare și băuturi bune.

 

De asemenea, dacă atmosfera generală a locului este haotică, iar personalul pare stresat, atunci puteți fi destul de sigur - cafeaua pe care o veți servi va reflecta tot haosul din jur.

 

7. Verificați dacă portafiltrul este păstrat la locul lui

Orice barista își va menține portafiltrul bine fixat la locul lui în grup, deoarece îl menține cald. Un portafiltru cald este important în întregul proces de preparare a cafelei de calitate.

 

 

8. Întrebați-i dacă știu ce este un Flat White

Chiar dacă nu ai de gând să comanzi un Flat White, întrebând persoana din spatele barului dacă știe ce este, este o modalitate bună de a afla dacă este un barista instruit, care a exersat bine arta cafelei. Nu vă sugerăm să o faceți într-un mod nepoliticos, condescendent, ci doar pretindeți că nu vă puteți hotărî și luați în considerare opțiunea Flat White.

 

Puteți păstra această întrebare ca rezervă și adresați-o numai atunci când sunteți foarte suspicioși în privința cafenelei, dar nu vă puteți da seama dacă aveți într-adevăr un motiv real sau nu.

 

Aveți nevoie de consultanță?

Puteți beneficia de training-uri pentru prepararea cafelei, setarea aparatelor, spumarea laptelui sau cum să preparați rețete pe bază de cafea.

Contactați-ne

Partajare articol

V-ar putea interesa și

General

Experți în prepararea cafelei: viitorul laptelui pe bază de

29.10.2021

Odată ce rasa umană s-a lovit de criza schimbărilor climatice, dietele noastre au început să se schimbe dramatic. Ne aflăm în mijlocul unei revoluții verzi radicale și captivante, care influențează toate ramurile industriei alimentare în care creăm și consumăm alimente și băuturi. Și lumea cafelei nu face excepție.

General

Experți în prepararea cafelei: 7 caracteristici de bază desp

11.10.2021

Vă prezentăm prima parte din seria noastră de articole despre „Coffee Nerds 101”, o serie de articole în care veți afla foarte multe informații despre știința și arta preparării cafelei din toate unghiurile de abordare posibile.