Generalno

4 saveta i trika stručnjaka za kafu kako sami da napravite savršenu Ice Coffee (ledenu kafu)

Kafa je poslednjih godina ušla u novu eru. Dok proizvođači kafe, pržionice i baristi koriste tehnologiju da unaprede svoja dela, kreativnost u kombinaciji sa novim inovativnim idejama pomaže kafi da pređe na novi viši nivo. Pitamo se, ko bi ikada pomislio pre 20 godina da ćemo mešati kafu sa tonikom?

 

Jedna od promena jeste da se ledena kafa nekada smatrala samo dezertom ili poslasticom sa puno šlaga na vrhu a danas je mnogi naručuju kao jutarnju kafu. Ledena kafa danas je postala redovna porudžbina gostiju tokom cele godine u mnogim kafićima širom sveta.

 

Mi obožavamo kada  ljudi istražuju sa kafom, pa smo zamolili našeg stručnjaka za kafu, Juniora Vargasa, da podeli  nekoliko saveta i trikova o tome kako da sami napravite savršenu ličnu kreaciju njenog visočanstva, Ledene Kafe.

 

Sa bogatom karijerom barmena iza sebe, on zna kako se meša sastojke i sastavlja originalne recepte.

 

Evo nekoliko recepata koje je Junior sam sastavio, a u nastavku su 4 njegova saveta koji će vam pomoći da napravite svoj savršen ledeni napitak.

 

Pre nego što pređemo na savete i trikove evo pregleda metoda pripreme kafe koje ćete morati da koristite za proizvodnju svojih ledenih kreacija kafe:

 

The Cold brew - Metoda hladnog kuvanja (potpuno potapanje): ovo je jedan od najpopularnijih načina proizvodnje hladne kafe, a ovo verovatno ima veze sa tim koliko je jednostavan. Kako da napravite savršenu hladnu kafu možete pogledati dalje u ovom tekstu.

 

Cold drip (drop by drop) - Hladno kapanje ( kap po kap ):  metoda hladnog kapanja je poput brze verzije metode hladnog kavanja. Ovo je tehnika pripreme kafe za koju je potrebna oprema koja izgleda kao da pripada naučnoj laboratoriji - tzv. sifon za hladnu kafu. Kontinuirani čist protok kapi koje apsorbuje talog kafe ovom metodom daje kafu slatkastog ukusa i sa puno tela.

 

Espresso ili Moka pot metoda:  ovo je jedan od klasičnih načina pravljenja sjajnog napitka. Uključuje proterivanje tople vode kroz fino mlevenu kafu pod izuzetno visokim pritiskom.

 

Filter methoda: Iako sve tehnike pripreme uključuju filtriranje, ovaj metod je takođe opisan kao „kuvanje pod niskim pritiskom“, što ga čini suprotnim od espresso metode. To takođe znači da kafa koja se ovako proizvodi ima mnogo blaži, manje koncentrovan intenzitet.

 

Koji od ovih metoda ćete koristiti prilikom pravljenja hladne kafe, zavisi od vašeg ukusa i preferencija.

 

 

4 saveta stručnjaka za kafu koji će vas inspirisati da napravite sopstvene ledene kafe koje ćete želeti da pijete svaki dan

 

 

1.Koji god metod da koristite za pripremu hladne kafe - koristite  kafu visokog kvaliteta

 

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno koristiti visokokvalitetnu kafu kada pripremate bazu za vašu ledenu kafu. Neophodno je da kafa unese u vaš napitak sve stvari koje kafu zapravo i čine slavnom - ravnotežu slatkih, kiselih i gorkih ukusa. Morate osigurati da se sve ove karakteristike kafe nađu u vašoj finalnoj kreaciji.

 

Pored toga, ne zaboravite da je kafa vaš glavni sastojak i sve što joj dodate treba samo da dopuni njen ukus i zagolica vaša čula.

 

 

2.Pre nego što napravite bilo kakvu kreaciju ledene kafe, odgovorite na ova dva pitanja kako biste utvrdili odakle početi

Dva su pitanja sa kojima uvek treba da započnete sastavljanje svog ledenog remek dela - a.) Sa mlekom (toplo preporučujemo da uzmete u obzir mleka na biljnoj bazi – ne samo da ćete smanjiti unos kalorija već ćete dodati orašast ukus vašem piću) ili bez? b.) Sa ledom ili bez?

 

Nakon što ste odgovorili na ova dva glavna pitanja, možete da počnete da eksperimentišete sa dodatnim sastojcima.

 

Međutim, imajte na umu - osnovni espresso je gorak i kiseo (u zavisnosti od nivoa prženja), zato odaberite sastojke koji imaju slatku notu da bi uravnotežili piće.

 

 

3. Eksperimentišite sa biljnim, cvetnim i citrusnim ukusima

Ukoliko kod pripreme hladne kafe koristite metode Cold Brew ili Drop by drop, eksperimentišite sa sastojcima koji će napitku dati cvetni, biljni ili citrusni ukus. Takođe razmislite o dodavanju malo šećera ili sirupa da biste uravnotežili stvari.

 

4. Četiri jednostavne ledene kafe koje je lako pripremiti i koje mnogi obožavaju

Postoje četiri jednostavna recepta za hladnu kafu koje možete brzo pripremiti koristeći espresso ili metode hladnog kuvanja. Savršeno posluženje kada vam se najavi grupa prijatelja.  Osim toga, sastojke za ove recepte uglavnom ćete uvek naći u svojoj kuhinji.

 

Espresso tonic: prvo krenite od kvalitetne mešavine kafe i izaberite vrhunski tonik. Pripremite kafu koristeći espreso ili moka metodu i stavite je za trenutak sa strane. Visoku čašu napunite kockicama leda i dodajte kriške citrusnog voća kako biste pojačali kisele arome kafe. Sipajte tonik, ostavljajući prazninu od dva prsta na vrhu čaše. Zatim polako ulijte espresso koji se pripremili i na kraju ukrasite nekim biljem, poput majčine dušice ili ruzmarina.

 

Affogato: ovo je još jedna blaga i slatka hladna kafa koju je lako pripremiti tokom vrelih letnjih dana. Napravite espresso. Stavite dve kuglice sladoleda od vanile u pliću čašu i prelijte kafu po vrhu.

 

Ice Latte: pomešajte zajedno šot espresa, kockice leda i mleko u visoku čašu, a ako zaista želite da se počastite, dodajte i kuglu sladoleda. Nastavite! Vi to zaslužujete!

 

Cold brew: ubacite krupno mlevenu kafu u malo vode (u proporciji 1:10) i ostavite je u frižideru 8-12 sati. Procedite kafu (možete koristiti bilo koji filter, od papira ili metala) dok vam ne ostane samo ukusna kuvana kafa. Ako zaista želite da impresionirate svoje goste, poslužite je uz pivo od đumbira.

 

Zabavna činjenica o kafi: svaki gram kafe upije 2 ml vode. To znači da, ako koristite 100g kafe i 1000 ml vode, napravićete 800 ml hladnog napitka.

 

Podelite članak